Choď na obsah Choď na menu
 


Ako zatočiť s jarnou únavou

4. 4. 2014

Žihľava

Žihľavu považujem pri jarných očistách za najúčinnejšiu  bylinku ( spolu s cesnakom medvedím ). Treba ju zbierať kým je ešte mladá - do 10 cm vysoká. Môžete si ju nazbierať aj do zásoby, ja ju vždy umyjem a v igelitovom vrecku skladujem v chladničke niekoľko dní, prípadne môžete uskladniť vo vákuových nádobách. Žihľava obsahuje množstvo výživných látok, vitamíny C, B, provitamín A, z minerálov vápnik, horčík, železo, ďalej obsahuje ( tak ako všetky zelené rastliny ) chlorofyl, triesloviny, kremík a serotonín ( hormón zabezpečujúci dobrú náladu a pokojný spánok).

Upozornenie: Ani so žihľavou  ( tak ako aj s inými bylinkami ) to netreba preháňať. Obsahuje totiž veľa šťavelanov, ktoré pri nadmernom pití čaju môžu spôsobiť problémy so zrážanlivosťou krvi.

Žihľavový čaj  - prečisťujúci  

2 hrste žihľavy - najlepšie čerstvej zalejeme 1/2 litrom vriacej vody. Necháme 10 minút lúhovať v prikrytej nádobe. Precedíme a pijeme teplý po dúškoch. Počas dňa môžeme vypiť až 2- 3 litre čaju . Túto pitnú kúru je vhodné robiť aspoň 2 - 3 týždne.p3156569.jpg

Žihľavová tinktúra na vnútorné a vonkajšie použitie

3 hrste čerstvej umytej žihľavy dáme do skleneného zaváracieho pohára a zalejeme 1/2 litrom liehu alebo 40 % vodkou. Necháme lúhovať 2-3 týžne pri bytovej teplote. Občas pretrepeme. Po dobe lúhovania precedíme, dobre vyžmýkame a prelejeme do menších fľaštičiek. Denne užívame 3 krát po 10 kvapiek pred jedlom.

Žihľavová šťava

Váčšie množstvo žihľavy odšťavíme v odšťavovači. Šťavu uskladníme v chladničke. Denne užívame 1/2 až 1 dcl šťavy. Výborne čistí krv a dodá nám potrebné vitamíny.. Obsahuje vitamín C, železo, meď, chlorofyl. Lepší prírodný prostriedok proti anémii  / ešte melasa / snáď ani neexistuje.

Žihľavový ,, špenát ,,

Približne 10 hrstí čerstvej umytej žihľavy dáme do hrnca ( ja ju robím spolu s cesnakom medvedím v pomere 1:1 ). Podlejeme trochou vody a sparíme - povaríme asi 5 minút ( nie viac, aby sa zachovali vitamíny ). V inej nádobe dáme do 3 dcl mlieka alebo šľahačkovej smotany 1-2 PL hladkej múky, vlejeme k žihľave a necháme povariť asi 2-3 minúty. Dochutíme morskou soľou, cesnakom, prípadne troškou mletého čierneho korenia. 

Chutí výborne, je zdravý, diétny, môžete ho podávať samostatne, s chlebom, uvarenými zemiakmi alebo s vajcom uvareným natvrdo.

Cesnak medvedí p1220267.jpgje podľa mojich osobných skúseností tou najúčinnejšou rastlinkou na prečistenie a revitalizáciu organizmu po zime. Má vynikajúce detoxikačné účinky a doslova za pár dní konzumácie dokáže zázraky. Má silnejšie účinky ako cesnak kuchynský. Prečisťuje naše cievy a tepny od nánosov,  posilňuje srdcové tepny, prečisťuje obličky, zahlienené pľúca, znižuje krvný tlak,  znižuje škodlivý vplyv fajčenia u fajčiarov, optimalizuje cirkuláciu krvi, zabraňuje arterioskleróze, podporuje dobrý spánok, lieči žalúdočné vredy, vyrážky atď. Množstvo chorôb, ktoré lieči sú dôkazom toho, že by na jar nemal v našom jedálničku chýbať. Ako ho konzumovať? Môžeme si ho denne pridávať k maslovému chlebíku, vhodný je v pomazánkach, posekaný ho dávame do už uvarených polievok, omáčok ( už nevaríme ), plniek, šalátov, môžeme si z neho urobiť ,, špenát,, ( viď recept pri žihľave vyššie ). Vynikajúce je aj pesto z cenaku medvedieho, ktoré si môže urobiť do zásoby.

Recept na pesto z cesnaku medvediehop3156573.jpg

Asi 50 listov cesnaku medvedieho umyjeme, nasekáme a dáme do misy. Pridáme 1 dcl olivového oleja a rozmixujeme na kašu. Pridáme podľa chuti morskú soľ a 20 dkg postrúhaného parmezánu. Ešte pomixujeme. Mala by vzniknúť hustá kaša. Dáme do malých nádob a uskladníme v chladničke, prípadne v mraziacom boxe na zimné časy. Pesto pridávame k cestovinám, do hotových jedál, marinád alebo na maslový chlieb. 

Víno z cesnaku medvedieho

1/2 litra bieleho vína, dve hrste posekaného cesnaku medvedieho, 2 dcl medu. Cesnak dáme do vína a varíme asi 10 minút. Necháme lúhovať asi hodinu. Potom precedíme, listy dobre vytlačíme, pridáme med. Nalejeme do sklenenej fľaše. Užívame ako prevenciu proti rôznym chorobám. Víno posilňuje srdce a pomáha pri kašli. Denne odporúčam 1 dcl vína rozdeliť na 3 dávky.

 

Čistiaci čaj posilňújúci

výhonky mladej žihľavy, kvety podbeľu, kvety ( celé okolíky ) prvosienky jarnej, kvety pľúcnika lekárskeho. p1220240.jpg

Hrsť bylín zalejeme 1/2 litrom vriacej vody, prikryjeme a lúhujeme 10 minút. Čaj pijeme teplý alebo vlažný po dúškoch, môžeme vypiť denne 1 liter čaju. Tento čaj pôsobí prečisťujúco, odhlieňujúco, pozitívne vplýva na naše dýchacie orgány. Bylinky si môžete nazbierať a nasušiť aj do zásoby.

 

 

 

Čaj z prvosienky jarnejp1030667.jpg

Kvety a listy prvosienky jarnej ( asi 1 hrsť ) zalejeme 1/2 litrom vriacej vody, necháme lúhovať prikryté 10 minút. Pijeme teplý po dúškoch. Prvosienku jarnú môžeme kombinovať s pľúcnikom lekárskym, podbeľom, žihľavou, so sedmokráskou, lipou, bazou. Prvosienka obsahuje saponíny ktoré podporujú odhlienenie nášho organizmu. Pomáha pri kašli, zápale priedušiek a pľúc. Listy prvosienky môžeme využiť v jarných šalátoch.

Púpava lekárska 

Keď som bola dieťa, plietli sme si z púpav venčeky. Vtedy som ešte netušila, že púpava ( ktorú mnohí považujú vo svojich záhradách za burinu ) dokáže liečiť množstvo neduhov a prospievať nášmu zdraviu.p1360997.jpg  Obsahuje horké látky, ktoré napomáhajú tráveniu a tvorbe žlče a účinne prečisťuje krv. Preto je veľmi vhodná k jarnej očiste. Ďalej púpava zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy ( pankreasu ), pečene, žlčníka - zabraňuje tvorbe žlčových kameňov, podporuje tvorbu červených krviniek a tým napomáha okysličovaniu orgánov. Tým, že čistí krv posilňuje srdce a upravuje krvný tlak. Mladé púpavové listy , ktoré zbierame hlavne na jar obsahujú množstvo vitamínov a minerálov -  vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A, z minerálov draslík, sodík, kremík, síru vápnik, železo, meď.

Ako využiť púpavu pri jarnej detoxikácii? Môžeme využiť všetky časti rastlinky - kvet, list, koreň a dokonca aj stonky.

Odvar z púpavových listov

približne 5 kusov listov (čerstvé alebo sušené ) zalejeme 3 dcl vriacej vody, prikryté lúhujeme 10 minút. Čaj pijeme vlažný najlepšie pol hodinu pred jedlom. Má očistné účinky, podporuje trávenie, spolu so žihľavou pomáha pri liečbe akné.

Šalát z listov jarných kvetov

Listy púpavy, pľúcnika, prvosienky, šťavelu umyjeme, dáme do misy, ochutíme citrónovou šťavou a trochou olivového oleja. Nemusíme mať všetky bylinky, stačia aj púpavové listy. Tento jarný šalát si môžete prikrášliť kvetmi sedmokrásky. Väčšina kvetov je jedlá a obsahuje vitamíny. Šalát je zdravý, očisťuje naše telo od škodlivín.

Konzumovanie čerstvých stoniek púpavy

Natrháme si v čistom prostredí stonky púpavy, umyjeme a počas dňa - ak nemáme možnosť si uvariť čaj, konzumujeme. Denne je vhodné požuť aspoň 6 - 7 stoniek. Účinky pocítite vtedy, ak sa budete snažiť túto ale aj vyššie uvedené kúry dodržiavať aspoň 4 - 5 týždov. Toľko by približne mala trvať jarná očista tela.

Púpavový koreň - vhodný k redukcii nadváhy

Koreň púpavy ( 150g ), ktoré vykopávame ale až na jeseň necháme usušiť, podrvíme ich a zalejeme 40% alkoholom ( lieh, vodka, ražná pálenka ). Necháme 2-3 týždne vylúhovať, občas pretrepeme. Precedíme cez gázu a uchováme v sklenenej fľaši. Denne užívame 1 PL 2 x denne pred jedlom. Vedeli ste, že sa zo sušeného koreňa púpavy dá urobiť výborná káva? Vyskúšajte. Chutí podobne ako cigorka. Korene usušíme pomaly v rúre  a pražíme na panvici na slabom ohni. Potom pomelieme na kávovom mlynčeku. Pripravíme ako klasickú kávu.pupavy-v-hrnci.jpg

Čerstvá šťava z mladých púpavových listov

Čerstvé listy púpavy umyjeme a odšťavíme v odšťavovači. Denne užívame 3x čajovú lyžičku pred jedlom, Šťavu môžeme 2 -3 dni uchovať v chladničke. Prečistí našu pečeň, žlčník, zlepší sa trávenie a postupne odplaví z nášho tela škodliviny.

Tinktúra z púpavy lekárskej ( autorka receptu Simona Procházková - Buďme zdraví na jaře i v léte )

Zmiešame listy, kvety a koreň púpavy - asi dve hrste v pomere 1:1:1 a vložíme do 0,5 litra 60% liehu a necháme lúhovať asi 2 týždne. Pravidelne pretrepeme. Po dobe lúhovania precedíme cez gázu, dobre vytlačíme a prelejeme do tmavej fľaše. Denne užívame 3x po 15 kvapiek v 2 dcl vody.
 

Domáci púpavový med ( sirup )pupavovy-med---11.4.2014.jpg

400 púpavových kvetov nazbieraných v čistom prostredí mimo mesta umyjeme, pridáme 3 očistené na kolieska nakrájané citróny, 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej , dáme do hrnca a zalejeme 2 litrami studenej vody. Necháme macerovať 24 hodín. Potom precedíme, kvety dobre vytlačíme, pridáme 2 kg kryštálového cukru a varíme asi 3-4 hodiny do zhustnutia. Med nemá byť úple tuhý, skôr vláčny, aby sa dal dobre natrieť na chlieb. Výborný je aj v čaji alebo počas prechladnutia užívať len tak na lyžičke 3 - 5 x denne. Ja ho varím pravidelne každý rok a doma  ho všetci zbožňujeme .

Bylinkové čaje na každodenné pitie počas očisty

Počas jarnej očisty je vhodné piť bylinkové čaje z mladých výhonkov medovky,  žihľavy, mäty, harmančeka, rebríčka , ľubovníka, brezových listov a listov lesných jahôd. Je vhodné ich striedať a vypiť denne aspoň 2- 3 šálky.

Medovka  a ľubovník ukľudnia našu myseľ a nervy, mäta podporí trávenie, harmanček, pľúcnik a prvosienka odhlienia a vyliečia kašeľ, rebríček, brezové listy a listy jahody lesnej pomôžu filtrovať naše obličky.bylinky-jarne.jpg

Zeleninové a ovocné šťavy na podporu detoxikácie 

Šťavy z čerstvej zeleniny ale aj ovocia dokážu účinne napomôcť k tomu, aby sa naše telo prečistilo a získalo vitamíny. Šťavy ( samozrejme nesladené cukrom )  naše telo neprekyslujú, práve naopak,  naše bunky budú zásaditého charakteru a tým sa zníži aj náchylnosť k rôznym ochoreniam.

Vhodná je napríklad kombinácia:

mrkva - jablko, mrkva - jablko - citrón, cvikla - mrkva, cvikla - mrkva - zeler, šťava z čiernej reďkovky

jablko - citrón, ananás - samostatne

Do každej šťavy môžeme dať odšťaviť aj trochu žihľavy alebo medovky

Citrónová detoxikačná kúra

O liečivých účinkoch citrónov píšem podrobnejšie v rubrike ,, liečivé účinky ovocia,, . Toto ovocie ja veľmi vhodné pri očiste a dokáže skutočné zázraky. Citrónová šťava obsahuje antioxidanty, podporuje látkovú výmenu, pomáha spaľovať tuky, čiže podporuje znižovanie telesnej váhy. Vedeli ste, že citróny pomáhajú pri poruchách štítnej žľazy? Obsahujú jód a napomáhajú ( vitamín C ) vylučovaniu hormónu - thyroxínu. 

Pri citrónovej kúre sa vaše telo nabije energiou, bunky a krv sa odkyslia, pretože napriek tomu, že sú citróny kyslé, sú silno zásadité. Šťava z citrónov pomáha odstrániť z našich kĺbov rôzne soli. Rozjasní  a napne sa aj vaša pleť a bude krásna a svieža.

 Pred citrónovou kúrou si nakúpte aspoň 3 - 4 kg citrónov ( veľmi vhodné sú kvality bio ) a uchovať ich môžete v chladničke. Viac nekupujte aby vám nezačali plesnivieť a hniť, radšej vždy kúpte čerstvé. 

Recept : Počas jedného dňa prijímame iba čerstvo odšťavené citróny. Dávka by mala predstavovať 2 dcl vlažnej vody a šťavu z troch citrónov. Môžeme pridať trochu medu alebo javorový sirup. Tento nápoj si zhotovíme každé 2 hodiny. Počas dňa môžeme vypiť až 8 pohárov citrónového nápoja, čo predstavuje až 24 citrónov denne.  Môžete vydlabať aj dužinu a bielu vrstvu pod šupkou, majú najviac vitamínov. 

Ďalšie dni prijímame zeleninovú stravu alebo ovocnú ( dusenú zeleninu, nákyp zo zeleniny, pyré z mrkvy, zeleru, dusené ovocie so škoricou, postrúhané jablká s mrkvou a citrónom,  varené zemiaky, pečené zemiaky aj so šupkou, zeleninové a ovocné šaláty. Výborná je aj detoxikačná polievka, ktorej recept vám ponúkam.

Recept na detoxikačnú polievku domácu

Čo potrebujeme : 1 malú hlávku kapusty, 1 stredne veľkú cviklu, 2 cibule, 2 papriky, 2 paradajky, 1/2  zeleru, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 čili papričku, 3 - 4 reďkovky, bobkový list - 5 ks, morskú soľ,  ocot.

Dáme variť veľký 10 l hrniec s posolenou vodou ( soli radšej menej ), pridáme bobkový list a počkáme kým voda začne vrieť. Potom do nej dáme nakrájanú kapustu , cibuľu, papriku, paradajky, reďkovky a čili a postrúhaný zeler, mrkvu, cviklu a petržlen. Varíme asi 2 hodiny na miernom ohni. Keď je zelenina mäkká dochutíme polievku octom podľa chuti. 

Očista touto polievkou by mala trvať aspoň 3 dni. Počas nej sa konzumuje iba polievka a pijú sa bylinkové čaje., Vždy keď budete hladní môžete si dať polievku. 

Vaše telo po tejto kúre bude odľahčené, zhodíte nejaké kilogramy a budete sa cítiť sviežo. Polievku si môžete dopriať hocikedy počas roka.

Lastovičníková liečebná kúra ( zdroj Jelena Svitko - Přírodní léčba - Sedm zázraku přírody )

Recept

Čerstvo nazbieranú vňať lastovičníka väčšieho umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme med alebo cukor v pomere 1:1. Necháme niekoľko dní odležať, pokiaľ bylina nepustí šťavu. Šťavu precedíme a uchováme v chladničke. Nálev pijeme jeden krát denne, najlepšie pred obedom podľa nasledujúcej schémy, ktorá pripomína pyramídu.p1230758.jpg

prvý deň - 1 kvapka šťavy na 1 PL vody

druhý deň - 2 kvapky šťavy na 1 PL lyžicu

tretí deň - 3 kvapky s vodou po dobu 2 týždňov, pokiaľ sa množstvo kvapiek vezvýši na 14.

Potom sa množstvo prísad zasa znižuje.

pätnásty deň - 13 kvapiek na 1 PL vody

šestnásty deň - 12 kvapiek na 1 PL vody

sedemnásty deň - 11 kvapiek na PL vody a tak ďalej až do úplneho ukončenia kúry.

Doporučuje sa tento cyklus opakovať tri krát za sebou, vždy s týždňovou pauzou.Tento posilňujúci prostriedok očisťuje všetky orgány. U lastovičníka bol preukázaný tlmiaci účinok na rast rakovinových buniek, preto je vhodný pre liečenie ľudí s týmito problémami.

Lastovičník máte možnosť zbierať hlavne na jar, rastie na krajoch lesa, v lužných lesoch vo vlhkejšom prostredí. Po odtrhnutí roní zo stoniek žlté mlieko. Táto bylinka by nemala chýbať pri liečbe pečene, žlčníka. Vo forme tinktúry sa využíva na poranenia, v rannom štádiu rakoviny kože. ( zdroj Jiří Janča - Praktické kalendárium alternatívnej medicíny ). 

Baza čierna

Nájdeme ju vo vinohradoch, pri lesoch, poliach, pozdĺž lesných ciest. Kríky vysoké niekedy až vyše troch metrov bývajú zakvitnuté už v apríli alebo v máji. Liečivé sú nielen kvety ale aj plody - tmavé bobule, z ktorých sa robí sirup alebo sa šťavou z nich prifarbuje víno, aby malo krásnu sýtu farbup1040895.jpg. Kvet bazy má liečivé účinky hlavne pri prechladnutí, podporuje potenie a je vynikajúci v spojení s lipovým kvetom. U nás doma bazový čaj zbožňujeme a nikdy nechýba v zásobách na zimu. Najväčších ,, hitom,, môjho syna Erika je bazový sirup, ktorý každoročne pripravujem vo veľkých množstvách - poteším ním rodinu, priateľov, kolegyne. Sirup je vynikajúci hlavne v letných horúcich mesiacoch a vychladený poskytuje skutočné osvieženie. Urobte si svoj vlastný ,,originálny,, sirup, ktorým budete rozmaznávať seba a svoju rodinu.:-)

Recept na domáci originálny bazový sirup nevarený

Čo potrebujeme : 1 kg kvetov umytej bazy, 4 kg kryštálového cukru / super bude najmä trstinový / , 6 olúpaných citrónov pokrájaných na kolieska, 40 g kyseliny citrónovej, 2 balenia kyseliny sorbovej / alebo niečo do sirupov proti kvaseniu /, vodu.

Bazové kvety zbierame vždy v čistom prostredí mimo ciest a mesta do košíkov alebo papierových tašiek.p5017590.jpg-baza-v-kosiku.jpg

Pripravíme si 2 veľké 10 l  hrnce. Do každého hrnca dáme po 500 g kvetov bazy / je to približne 20 -25 kusov / - naplnia sa asi do polovice hrnca, 3 citróny a zasypeme 20 g kyseliny citrónovej / ja dávam niekedy až 30 g, uvidíte podľa chuti /. Zalejeme studenou vodou - nie až úplne povrch, asi 10 cm necháme rezervu. Prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín, občas premiešame. 

Po uplynutí 24 hodín precedíme cez husté sito alebo gázu, kvety a citróny poriadne vyžmýkame. Do precedenej šťavy dáme cukor, do každého hrnca 2 kg. Poriadne premiešame, prikryjeme a opäť necháme luhovať 24 hodín. Pár krát premiešame, aby sa cukor rozpustil. 

Po uplynutí 24 hodín odoberieme asi 1 dcl sirupu, zahrejeme a vsypeme kyselinu sorbovú / dávkujte podľa návodu na obale /. Dobre premiešame a vlejeme do sirupu. imgp0695--bazovy-sirup--1.-krok.jpg

Sirup plníme do umytých sklenených fliaš  alebo omnia pohárov / nikdy nie do umelo hmotných fliaš / až povrch. Uskladňujeme na tmavom chladnejšom mieste. Ak ho nevypijete vydrží niekoľko rokov. Podávame s vodou a ľadom, je ho používam aj na prípravu nealkoholického mochita s mätou a limetkou.

Bazová šumivá limonáda - recept

Čo potrebujeme : 5 litrový sklenený pohár (  z uhoriek, kompótov...), 15 kusov umytých kvetov bazy, 2 očistené a na kolieska nakrájané citróny, 300 g kryštálového cukru,  kôrku z chleba ( alebo kúsok kvasníc ), vodu

Postup : Do pohára dáme kvety bazy, citróny, cukor a zalejeme studenou vodou skoro povrch. Pridáme kôrku z chleba ( tá podporí rýchlejšie kvasenie ). Pohár dáme na slnečné miesto na balkón alebo ho necháme vo vnútri pri bytovej teplote. Každý deň trochu premiešame. Za pár dní ( 5-6 ) - záleží od teploty začne nápoj kysnúť - bude akoby šumieť. Vtedy ho precedíme do fliaš a dáme do chladničky. Získame výborný, osviežujúci a zdravý šumivý nápoj . Môžete si ho urobiť viac krát v sezóne. Kvety bazy nazbierajte do zásoby, v papierovej taške vydržia v chladničke viac ako týždeň. 

Vyprážané bazové kvety - recept

Za tento recept vďačím mojej mame, ktorá mi ho pred dávnymi rokmi povedala. Kto neskúsi, neuverí, aká to je lahôdka. Vhodný recept nie len pre vegetariánov :-)

Čo potrebujeme : - ochutnávka pre dve osoby- 8-10 veľkých a hustých kvetov bazy, strúhanka, hladká múka, 4-5 vajec,  trošku mlieka k vajciam, soľ, bravčová masť.

Umyté kvety bazy obalíme v troj obale ako rezne - múka, vajce, strúhanka. Poriadne pritlačíme a vyprážame v horúcej bravčovej masti ( najnovšie výskumy dokazujú, že už keď nejaké jedlo vyprážame, malo by to byť na dobrej, domácej bravčovej masti alebo ryžovom oleji - sú to z hľadiska zdravia najvhodnejšie tuky na vyprážanie ). Vypražíme dozlatista, poukladáme na servítky, aby vysali prebytočný tuk. Podávame s kyslou smotanou, do ktorej sme dali trošku soli a jeden strúčik rozotreného cesnaku, prípadne pažítku. Takýto dresing nie je plný konzervantov a urobíte si ho vždy čerstvý. Ako príloha môžu byť zemiaky alebo chlebík. Mňaam, vyskúšajte ako chutia kvety, z ktorých sa zvyčajne varí iba čaj.

Sirup zo smrekových výhonkov - recept

Tento recept robím už dlhé roky a musím povedať, že je veľmi účinný a zdravý. Treba si len niekde nazbierať na jar výhonky zo smreka ( sú to svetlozelené puky , keď je na nich ihličie ešte mäkké ).imgp0699.jpg

Čo potrebujeme : asi 1kg smrekových výhonkov, kryštálový cukor, veľký sklenený pohár

Výhonky umyjeme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Na spodok pohára dáme 1 cm vrstvu cukru, potom výhonky, cukor, výhonky....., ukončíme na vrchu cukrom. Postavíme na teplejšie miesto niekde na okno. Po 3 týždňoch až mesiaci nám v pohári vznikne sirup. Nemusíme ho ani cediť, konzumujeme priamo z pohára. Je veľmi vhodný pri kašli, prechladnutí, obsahuje vitamíny. Smrekové výhonky môžeme konzumovať aj surové, majú veľa vitamínu C alebo si urobíme tinktúru z nich. 

Čistá voda - jednoduchý spôsob očisty.

Veľmi jednoduchým a účinným spôsobom očisty je pitie destilovanej vody. Pijeme ju v množstve 0,3 litra deväťkrát za deň, maximálne 3 litre. V tomto čase nepijeme žiadne iné tekutiny. Táto kúra vyplavuje z tela toxíny, blahodarne pôsobí na ľadviny, pečeň, močový mechúr, pokožku, krvný obeh a na srdce. Táto očista by mala trvať 14 dní. Vodu pijeme 1. hneď po prebudení, 2. pred raňajkami, 3. dve hodiny po raňajkách, 4. desať minút pred obedom, 5. dve hodiny po obede, 6. tri hodiny po obede, 7. desať minút pred večerou, 8. dve hodiny po večeri, 9. tesne pred spaním.

Ryžová diéta - očista 

Táto očista spočíva v tom, že konzumujeme 3 dni iba varenú ryžu natural a to v množstve v akom chceme. Denne je potrebné vypiť 2,5 litra čistej vody.

 

 

 

 

 


 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Kombinacia zihlavy s pupavou

(Ejdrien, 6. 4. 2015 14:25)

Dobry den, chcem sa spytat ci neuskodi ak budem 2 tyzdne pit odvar zo zihlavy a dalsie dva tyzdne odvar z pupavy lekarskej a zasa naopak. Dakujem

Re: Kombinacia zihlavy s pupavou

(Virtue, 26. 5. 2015 17:11)

Dobrý deň. Táto kombinácia Vám uškodiť nemôže. Prajem všetko dobré:-).

Pozdrav.;)

(Tatanka, 5. 5. 2015 16:48)

Ivetka super recepty,
pesne takéto robíme už roky.-:)
Vyprážané bazové kvety nemajú chybu.
Príroda nám dáva všetko, len
sme podľahli konzumu...

:)

(Isabela Marino, 4. 4. 2015 11:29)

Musim pochvalit skvele recepty aj stranku , urcite ich vyskusam, uz je jar, tak moznosti su :)