Choď na obsah Choď na menu
 


Liečivé účinky zeleniny

  

Zelenina, tak ako ovocie patrí medzi zdravé potraviny, ktoré dokážu liečiť mnohé ochorenia a mnohým ochoreniam ich konzumáciou predchádzame. Vybrala som pre vás tú zeleninu, ktorá je vďaka nutričnej hodnote najprospešnejšia a ktorej účinky som  na sebe aj vyskúšala.  

Brokolica 

Brokolica patrí v súčastnosti medzi veľmi populárnu zeleninu a to hlavne preto lebo je dostupná takmer celý rok, rýchlo sa dá pripraviť, môžeme ju zamraziť do zásoby a navyše ešte disponuje širokou škálou vzácnych vitamínov a minerálov. Je to doslova nutričná bomba. V Brokolici sa nachádzajú látky - indoly, ktoré pomáhajú hlavne ženám pri ochoreniach maternice, myómoch a cystách. Brokolica obsahuje indol -3-karbinoI. Indoly sa nachádzajú aj v karfiole, kapuste, v keli. Už za krátku dobu po skonzumovaní brokolice sa stimuluje látková premena na úrovni buniek a začína sa liečebný proces v tele. Táto zelenina by nemala na našom jedálnom lístku chýbať, vhodné je konzumovať ju  4-5 v týždni. Konzumáciou brokolice zabezpečíme nášmu telu skutočne všetky cenné látky z hľadiska výživy.

Čo obsahuje: je zdrojom veľkého množstva horčíka ( je nevyhnutný pre činnosť srdca, svalov, nervov - veľká časť nášho obyvateľstva trpí nedostatkom horčíka a to spôsobuje nárast srdcových ochorení a porúch psychiky!! - už po dávke 500 mg denne pocíti človek zlepšenie zdravotného stavu), ďalej obsahuje množstvo vlákniny, potrebnej na činnosť čriev, vitamín C, železo, draslík, proti rakovinové látky, ktoré sa nazývajú izotiokynáty, vápnik, fosfor, betakarotén, vitamín A a množstvo iných výživných látok.

Liečivé účinky brokolice

  • má výrazné proti rakovinové účinky
  • pôsobí preventívne proti infekciám a podporuje imunitný systém
  • zlepšuje trávenie, stimuluje metabolizmus
  • odstraňuje rôzne neurózy, poruchy spánku
  • posilňuje srdce a krvný obeh
  • podporuje krvotvorbu, zabezpečuje prenos kyslíka do buniek
  • pomáha účinne predchádzať ochoreniam ciev
  • pomáha pri liečbe mnohých ženských ochorení
  • odvodňuje a znižuje krvný tlak
  • zmierňuje menštruačné problémy

Brokolica sa dá pripraviť množstvom spôsobov, najviac vitamínov si zachová, ak ju budete pripravovať na pare krátky čas.

Ak chceme zužitkovať nutričné látky v brokolici, mali by sme ju konzumovať s takou zeleninou, ktorá obsahuje biotín ( napr. paradajky, avokádo) a vitamín B12 ( napríklad vajce) - vtedy sa podporí spotreba bielkovín. Tak neváhajte a zaraďte brokolicu medzi vaše najčastejšie konzumované jedlá a onedlho pocítite jej priaznivé účinky.

 Cibuľa

Táto zelenina, ktorá nás niekedy privádza až k slzám, patrí už po dlhé tisícročia k osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým ochoreniam. Už v dávnych dobách ju Egypťania, Gréci a Rimania využívali na liečbu vysokého krvného tlaku. Ak napríklad zjeme dávku cibule a budeme aspoň 10 minút fyzicky namáhať svoje telo športom, vysoké hladiny tlaku v krvi výrazne klesnú. V dnešnej dobe majú niektorí ľudia spoločenské zábrany pred konzumáciou cibule a to vzhľadom na jej zápach. Existujú niektoré triky, ktoré tento zápach dokážu odstrániť.( poriadne požujeme a požujeme zrnko kávy alebo semeno kôpru). Určite by sme sa ale z toho dôvodu nemali cibule vyhýbať, je totiž skvelým prostriedkom proti mnohým chorobám.

Čo obsahuje: vitamín C, A, draslík, síru, éterické oleje, flavonoidy, bielkoviny, kyselinu listovú ( obnovuje bunky, prispieva ku krvotvorbe), železo, zinok, vitamíny B1, B2, B3, B6, E .

Liečivé účinky cibule

  • pomáha predchádzať infekciám , má výrazne proti vírusové a protizápalové účinky
  • dezinfikuje ústnu dutinu, sliznicu, hltan
  • lieči problémy s obličkami a močovým mechúrom
  • posilňuje srdce, krvný obeh, pôsobí proti arterioskleróze
  • znižuje účinne krvný tlak , cholesterol a krvné tuky ( triglyceridy)
  • podporuje krvotvorbu
  • zlepšuje prekrvenie organizmu
  • zvyšuje libido
  • lieči poruchy cievneho systému, zmierňuje ochorenia žilového systému
  • dezinfikuje tráviaci trakt a spevňuje sliznicu žalúdka
  • pomáha pri kašli a to veľmi účinne

Tradičná čínska medicína ( ďalej len TČM) využíva často pri liečbe cibuľu varenú , pečenú a sušenú. V sušenej cibuli sa znásobuje množstvo cenných látok ! Ja takmer do každej polievky, ktorú varím, pridám 2-3 cibule aj so šupkou a potom ich konzumujem buď len tak, alebo s ryžou. 

Môj osvedčený prostriedok na kašeľ : Týmto jednoduchým, lacným a veľmi účinným spôsobom som liečila kašeľ a prechladnutie u mojich detí. Cibuľu nasekáme nadrobno, zalejeme 5 lyžicami medu ( ak nemáme med môžeme použiť cukor), necháme postáť asi 2- 3 hodiny prikryté. Cibuľa po tomto čase pustí šťavu a tú po lyžičkách užívame. Nikdy som nemusela kupovať predražené výrobky v lekárni, tento spôsob liečby kašľa nás nikdy nesklamal!

 

Cesnak

Cesnak považuje mnoho ľudí a medzi nich patrím aj ja, za účinné prírodné antibiotikum. ( aj keď sa stále neviem s týmto výrazom stotožniť - anti - bio - proti bio, vlastne proti prírode). Dokáže liečiť množstvo neduhov a jeho liečivé účinky sa po požití dostávajú veľmi rýchlo do krvi. Účinná látka, ktorá sa nachádza v cesnaku sa nazýva alicín. Pri metabolizme alicínu vznikajú rôzne účinné látky  proti mnohým chorobám. Alicín dokáže v našom tele ničiť baktérie a huby. 

Cesnak obľubujú mnohé krajiny a využívajú ho veľmi často vo svojej kuchyni a to v spojitosti s olivovým olejom. Preto sa v krajinách ako je napríklad Grécko vyskytuje oveľa menej ochorení srdcovo-cievneho systému a tak isto je menší výskyt mŕtvice. V Grécku sa napríklad vysoký tlak lieči cesnakom! V minulosti dávali cesnak otrokom a väzňom, aby mali silu pri práci a aby neochoreli.

Najlepšie účinky sa dosiahnu pravidelnom konzumáciou surového cesnaku, odporúča sa 2-3 strúčiky denne.

Čo obsahuje: podľa niektorých odborníkov obsahuje cesnak až 400 rôznych liečivých zložiek z toho napríklad vitamín A, B1, B2, vitamín C, D, jód, horčík, vitamín E.

Liečivé účinky cesnaku

  • výrazné antibakteriálne účinky
  •  predchádza arterioskleróze a vysokému krvnému tlaku, znižuje krvné tuky
  • posilňuje srdce a krvný obeh
  • podporuje redukciu hmotnosti
  • spomaľuje proces starnutia
  • pomáha pri ochoreniach čriev
  • zmierňuje problémy s hemoroidmi
  • lieči hnačky, pomáha pri kŕčoch
  • prevencia proti rakovine
  • zlepšuje pamäť
  • pomáha pri bolestiach zubov 

Veľké liečivé účinky má aj cesnak medvedí, ten budem spomínať v príspevku ,, Liečivé rastliny,,. Recept na cesnakovo - citrónový elixír je uvedený v príspevku ,,Liečivé potraviny  - ovocie,, pod Citrón.

 

Cvikla

Táto nenáročná poľnohospodárska plodina získala v posledných rokoch veľkú pozornosť človeka a to právom. Patrí medzi lacnú zeleninu, za pár centov môžete mať doma veľké množstvo vitamínov. Pre jej výrazné antioxidačné účinky sa využíva v liečbe obávanej rakoviny. Je silne zásaditá, preto dostane no normálu veľmi rýchlo váš prekyslený organizmus. Je liekom takmer na všetky choroby. Tak ak chcete byť fit a zdraví, siahnite po cvikle. Je výborná odšťavená, ale vhodné je konzumovať ju aj pečenú, varenú, robiť z nej šalát. Ja si kupujem malé bulvy cvikly, ktoré umyjem, nakrájam na štvrtiny, trochu osolím, pokvapkám olivovým olejom a upečiem. Má sladkastú chuť a krásnu farbu. 

Nezľaknite sa, pretože po jej konzumácii budete mať sfarbený moč na hnedo-červeno, čo je dôkaz o prítomnosti červeného farbiva v cvikle. Červené farbivo, ktoré sa nachádza v cvikle sa volá betaín.

Čo obsahuje: meď, zinok, jód, vitamín E, vápnik, horčík, veľké množstvo kremíka ( spevňuje väzivové tkanivá, kožu, cievy, kosti), kyselinu listovú ( podiela sa na tvorbe červených krviniek)draslík, ktorý telo odkysluje.

Liečivé účinky cvikly

  • spevňuje pokožku, cievy a dodáva výživu našim kostiam
  • podporuje imunitný systém
  • má proti rakovinové účinky
  • neutralizuje toxíny v mozgu
  • regeneruje bunky a podporuje ich rast
  • aktivizuje tvorbu červených krviniek
  • má odvodňujúce účinky, preto upravuje krvný tlak
  • pomáha pri chorobách pečene
  • lieči črevné a žalúdočné problémy
  • znožuje cholesterol
  • využíva sa na detoxikáciu tela

Môj tip : skúste si zvyknúť na pravidelné pitie cviklovo - mrkvovej šťavy pred raňajkami. Dobré je začať v malých dávkach a postupne pridávať. Odporúčam potom piť 2 dcl šťavy ráno a 2 dcl behom dňa. Tento nápoj vám dodá silu a energiu na celý deň a zásobí vaše telo dávkou vitamínov.

Čili papričky

Sú ľudia, ktorí vôbec neobľubujú štipľavú chuť, ale sú aj takí ktorí ju priam zbožňujú. Východné krajiny pripravujú jedlá veľmi pikantné a asi vedia prečo. Ak patríte medzi tých, ktorí nemajú radi ostrú chuť, môžete byť pokojní, pretože už aj minimálne množstvo čili papričiek vám môže byť veľmi prospešné. Látka , ktorá má na svedomí túto štipľavosť sa volá kapsaicín. Vďaka nej má ale čili paprička také liečivé účinky. Dokázalo sa, že kapsaicín dokáže zabrániť zásobovanie rakovinových buniek energiou  a milé dámy, podporuje znižovanie nadváhy. Možno ste nevedeli ale z čili papričiek sa vyrába kajenské korenie, z ktorého si môžete urobiť nápoj, ktorý vás vzpruží, rozohreje, podporí váš krvný obeh a zároveň zabráni tvorbe krvných zrazenín vo vašom tele Ako na to : 1 PL kajenského korenia pridajte do 2 dcl vlažnej vody, pomiešajte a vypite. Možno sa aj takto budete tváriť, ale rozhodne vám to prospeje. 

Čo obsahuje : vitamíny C, E, A, betakarotén, horčík, flavonoidy

Liečivé účinky čili papričiek

  • znižujú tendenciu tvorby krvných zrazenín
  • posilňujú srdce a krvný obeh
  • podporujú trávenie
  • pomáhajú znižovať hmotnosť pri nadváhe
  • pomáhajú pri bolesti
  • rozširujú cievy
  • podporujú imunitu
  • znižujú hladinu krvného cukru
  • pôsobia proti rakovinovo a majú antioxidačné účinky
  • pomáhajú pri chorobách žíl, reume a bolestiach 

Čili je vhodné konzumovať hlavne v zimných mesiacoch, pretože výdatne prehrievajú naše telo. Pri reumatických bolestiach je výborným pomocníkom masť s obsahom kapsaicínu.

Chren

Chren patrí medzi zeleninu, ktorú môžeme nájsť aj vo voľnej prírode, hlavne vo vinohradoch, v priekopách. Korene sa vykopávajú rýľom, pretože dokážu pevne držať v zemi. Najlepšie sú korene s priemerom okolo 2,5 cm a dĺžka okolo 25 cm. Ináč nemá dostatok potrebných látok. Ja ho využívam hlavne pred Veľkou nocou, kedy ho kupuje aj väčšina ľudí, ale určite si zaslúži pozornosť aj častejšiu. Moja rodina obľubuje chrenovú omáčku , ktorá sa pripravuje veľmi rýchlo a je naozaj chutná. Pripraví sa klasická omáčka ako napríklad zemiaková, potom sa do nej nastrúha chren, krátko povarí a vitamínový zázrak je na svete. Chren možte využiť aj v pomazánkach, k mäsku, výborný je v cviklovom šaláte. Ak si ho chcete uložiť do zásoby, nastrúhajte ho, dajte do menších pohárikov a zalejte sladkokyslým horúcim nálevom. Už ale nesterilizujte. Spotrebujte do 1 mesiaca a uchovajte v chladničke. V chladničke môžete uchovať aj čerstvý koreň, má pomerne dlhú trvanlivosť.

Čo obsahuje : veľa vitamínu C, A, vitamíny skupiny B, draslík, síru, fosfor, horčík, železo a sodík, mangán, vápnik a množstvo ostrých éterických olejov.

Liečivé účinky chrenu

  • výborný močopudný prostriedok
  • pri chronických kataroch - uľahčuje vykašliavanie hlienov
  • bronchitíde
  • riedi krv
  • rozpúšťa žlčníkové kamene
  • podporuje trávenie
  • dokáže ostrániť škvrny na pokožke a pehy
  • pomáha pri bolestiach kĺbov (postrúhaný sa dá na plátno a prikladá na boľavý kĺb)
  • posilňuje organizmus

Z chrenu si môžeme pripraviť liečivé chrenové víno, ktorého recept popísal Jiří Janča v knihe ,,Praktické kalendárium alternatívnej medicíny,, . Toto víno zlepšuje celkovú funkciu žlčníka.

Recept na chrenové víno : Do litrovej sklenenej fľaše dáme čerstvý postrúhaný chren, zalejeme červeným, prírodným vínom až po povrch. Odložíme na 6 týždňov . Po uplynutí doby luhovania užívame denne 3 krát polievkovú lyžicu

Kapusta - červená

Kapusta je u nás hojne pestovanou zeleninou s dlhoročnou tradíciou. Existuje množstvo jedál, v ktorých má kapusta hlavné zastúpenie. Na dedinách, kde ľudia ešte tradujú jednoduchú kuchyňu, kapustu často zaraďujú do svojho jedálneho lístka. Robí sa na rôzne spôsoby so zemiakmi, ako príloha, omáčky, polievky, plnky, ale aj koláče. 

Kapusta má medzi potravinami výnimočné postavenie. Je dokázané, že kapustová zelenina ( patrí sem aj kel ), je výborným zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny. 

V oblasti Stupavy a okolitých obcí je na jeseň vidieť pred domami krásne hlávky kapusty, tekvice a zemiaky. Môžu vám ju aj na jemno nasekať a vy si ju už len doma pripravíte podľa chuti. Pravidelne sa tam vždy zastavím a kúpim si vrece s kapustou, kyslú kapustu, tekvice a mám zásobu vitamínov na niekoľko dní, prípadne týždňov. My sme si doma obľúbili paradajkovú kapustu s mäsom, dusenú kapustu, kapustnicu a milujeme šaláty s čerstvej kapusty s postrúhanou mrkvou a cibuľou, do ktorej pridám soľ, trošku cukru, rascu, ocot a olivový olej.

Čo obsahuje: vitamíny skupiny B, C, E, selén, niacín a zinok ( v červenej kapuste), betakarotén, vápnik, horčík, draslík, kyselinu listovú.

Liečivé účinky kapusty

  • čerstvá šťava z hlávkovej kapusty likviduje žalúdočné vredy(denne vypiť aspoň 2 dcl)
  • posilňuje imunitný systém
  • znižuje krvný tlak
  • pôsobí odvodňujúco a močopudne
  • aktivizuje štítnu žľazu
  • vitalizuje činnosť mozgu
  • odstraňuje zápchu a podporuje trávenie
  • stimuluje bunkovú energiu
  • obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť voči chorobám
  • zlepšuje náladu
  • podporuje potenciu a libido

Kapusta ale znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia, ktorí ju častejšie konzumujú by si mali v strave dopĺňať potraviny s obsahom jódu ( morské riasy, ryby, čerešne, citróny)!

Výnimočným zdrojom vitamínov je kvasená kapusta, ktorá pri pravidelnom pití účinne znižuje cholesterol, ale aj nadváhu. Môžete ju dnes kúpiť v obchodoch a hlavne na trhu. Ja uprednostňujem  trh, kam chodím dlhé roky kupovať kvasenú kapustu k jednému ,,záhorákovi,,. Je to človek so zmyslom pre humor, ktorý vie prilákať na kapustičku okoloidúcich. Vždy mi  ju dá najprv ochutnať a do pohárika najele aj šťavu so slovami : ,, že aby sa vám paninko uepší domuv kráčelo...

Kvasená kapusta je podľa mňa najlepšou vitamínovou bombou v zime. Podporuje imunitu, pomáha pri tvorbe červených krviniek, pomáha tvoriť kostnú hmotu, reguluje metabolizmus tukov, posilňuje svalstvo, aktivizuje mozog a nervy.. Dokáže nás chrániť pred chrípkou, nachladnutím a inými pliagami, vie povzbudiť našu náladu, prečistiť naše telo a prispieť k našej kráse. Čo viac si už môžeme priať. Vyskúšajte jej liečivé účinky a neoľutujete.

Mrkva

Mrkva, karotka, mrkvička...táto zelenina vo mne vyvolá vždy predstavu ,,zdravých očí,, . A to mám od detstva. Rodičia, ale aj v škôlke mi vravievali, že keď budeš jesť veľa mrkvy, budeš mať silné a zdravé očká. A veru mali pravdu. Ja som mojim deťom, keď boli malé už v prvých mesiacoch po narodení dávala uvarenú a pomixovanú mrkvu, strúhanú s troškou medu a neskôr ju len tak chrúmali miesto sladkostí. Preto mrkvu využívam dodnes v mojej kuchyni veľmi často. Patrí k najbohatším zdrojom vitamínu A. Tento vitamín je dôležitý k správnej funkcii žliaz s vnútornou sekréciou. Bez vitamínu A je naša ochrana proti rôznym nádorom a novotvarom veľmi malá!. Chráni nás aj pred škodlivými vplyvmi prostredia. Vitamín A sa nachádza vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, ktoré majú oranžovú, žltú, červenú a sýtozelenú farbu. Najviac vitamínu A má teľacia pečeň, vňať petržlenu, žerucha, marhule, žĺtky vajec, paprika, melóny. Ale vráťme sa k mrkve. 

Čo obsahuje : okrem vitamínu A obsahuje vitamíny skupiny B, E, C, karotény vrátane betakaroténu, vlákninu, draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, , meď, mangán, molybdén.

Liečivé účinky mrkvy

  • znižuje riziko rakoviny pľúc  a zároveň chráni pred inými druhmi rakoviny
  • znižuje cholesterol v krvi
  • chráni pred voľnými radikálmi
  • aktivizuje bunkový metabolizmus
  • pôsobí na rast vlasov, nechtov
  • pomáha pri šero sleposti, zákale a celkovo posilňuje náš zrak
  • posilňuje imunitný systém
  • má omladzujúce účinky, spomaľuje starnutie
  • posilňuje srdce a krvný obeh

Mrkva by rozhodne nemala v našom jedálničku chýbať. Môžeme ju konzumovať varenú, dusenú, môžeme z nej urobiť mrkvové pyré, placky, nastrúhať ju a pridať citrón. Nezabúdajme ale, že ak chceme, aby sa z beta karoténu stal vitamín A musíme dodať nášmu telu vitamín E, preto by sme mali konzumovať mrkvu s trochou nejakého tuku ( maslo, olej...)! Ja to robím tak, že mrkvu nastrúham na strúhadle a dozlatista osmažím na 2 lyžiciach olivového oleja, trošku posolím. Je to výborná ľahká večera s celozrnným pečivom.

Jedna mrkva obsahuje asi toľko vitamínu A ako jedna pilulka z lekárne. Rozdiel je ale ten, že z mrkvy sa do nášho tela dostane a zužitkuje oveľa viac vitamínu A, z pilulky len malá časť a ešte tak, ako každý syntetický vitamín obsahuje pilulka aj možné vedľajšie účinky, resp. kontraindikácie. 

Paprika

Na trhu môžeme vidieť rôzne farby papriky - zelenú, žltú, červenú, viacfarebnú a dokonca som už videla aj fialovú. Paprika je jednou zo zelenín, ktoré môžu dodať nášmu telu celú škálu vitamínov. Vedeli ste napríklad to, že paprika obsahuje viac vitamínu C ako citróny? Už v minulosti sa využívala pri ochoreniach s nedostatočným prekrvením. Kapsaicín podobne ako v čili papričkách rozpúšťa krvné zrazeniny, upravuje hustotu krvi, odstraňuje poruchy obehového systému, pomáha pri studených končatinách. Papriku by preto mali v menšej miere konzumovať ľudia, ktorí majú problém s krvácaním ďasien, krvácaniu z nosa a zle hojacimi sa ranami.

Tak isto sa odporúča obmedziť konzumáciu papriky a všetkých ľuľkovitých druhov zeleniny ( zemiaky, paradajky, baklážány) pri problémoch s kĺbmi a reumatických problémoch.

Čo obsahuje : Vitamín A,C, B1, B, E, vlákninu, lykoprén, betakarotén, flavonoidy, spomínaný kapsaicín a iné prospešné látky

Liečivé účinky papriky

  • má proti rakovinový účinok
  • posilňuje imunitu
  • spevňuje väzivové svalstvo
  • posilňuje sliznice
  • zmierňuje ochorenia kŕčových žíl 
  • pomáha pri hemoroidoch
  • zlepšuje zrak
  • neutralizuje voľné radikály
  • betakarotén chráni bunky, predchádza ich starnutiu

Papriku môžeme konzumovať čerstvú, varenú, pečenú ale aj sušenú mletú. Papriku by sme tak ako každú zeleninu mali ponúkať deťom, aby si od útleho detstva vypestovali správne stravovacie návyky, medzi ktoré rozhodne patrí konzumácia čerstvej surovej zeleninky.

 Paradajky

Paradajky si môžeme kúpiť v obchodoch a na trhu po celý rok. Najlepšie, najvoňavejšie sú ale paradajky, ktoré dozrievajú na slnku. Kto nemá záhradku, môže ich úspešne pestovať aj na balkóne, tak ako ja. Sadím ich do veľkých črepníkov alebo vedra a potom celé obdobie sledujem ich rast. Veľmi sa teším, keď sa objavia prvé zelené bobuľky. Môžete si takto pestovať cherry paradajky, ale aj kríčkové odrody. Ja paradajky vždy kupujem podľa vône a kupujem malé planty na trhu. Tie vinohradnícke krásne voňajú podobne ako ich stonka a listy. Tie, ktoré sú bledé, nedozreté a nemajú žiadnu vôňu radšej nekupujem. Paradajky obsahujú množstvo vitamínov, ktoré sú pre nás veľmi prospešné.

Čo obsahujú : vitamín C, A, K, B, vlákninu, organické kyseliny, betakarotén, flavonoidy, biotín, horčík, draslík, vápnik, fosfor, zinok, farbivo lykoprén.

Liečivé účinky paradajok

  • spomaľujú proces starnutia
  • pôsobia preventívne proti infekciám
  • pomáhajú vytvárať nové väzivové tkanivo
  • stimulujú tvorbu hormónov
  • pôsobia močopudne a odvodňujúco
  • podporujú tvorbu zdravej pokožky a tým prispievajú aj kráse
  • obnovujú bunky
  • majú protizápalové účinky
  • prevencia proti rakovine -hlavne maternice, pľúc, prostaty
  • posilňujú imunitu tela
  • znižujú cholesterol v krvi
  • majú antibiotický účinok
  • posilňujú srdce a pečeň
  • zlepšujú náladu

Zaujímavé je, že výživné látky sa v paradajkách uvoľňujú po tepelnom spracovaní. Môžeme z nich robiť polievku ( tú má moja rodina veľmi rada), omáčky, naplniť ich a upiecť, môžete si uvariť domáci kečup, ale môžete ich konzumovať vo forme šalátu, výborné sú aj sušené v olivovom oleji s bazalkou. Tento rok som ochutnala džem z paradajok a musím povedať, že bol fantastický! Chutil ako šípkový džem a ja som sa rozhodla, že v lete ho určite vyskúšam uvariť. 

Pamätám si, že asi pred 15 rokmi, keď bol môj syn ešte dieťa, boli sme na dovolenke v Čechách a on sa na hrade poranil na kovovej mreži. Lekár, ktorého sme navštívili na pohotovosti v tom kraji nám po zašití rany poradil, aby syn konzumoval veľa paradajok a kečupu. Vysvetlil mi, že takto sa rana oveľa rýchlejšie zahojí. Táto informácia, ale aj prístup lekára sa mi páčil a veľmi ma potešil. A naozaj na jeho radu sme dali a rana sa krásne a rýchlo vyliečila.

Pažítka

Pažítka patrí medzi obľúbené kuchynské bylinky, ktoré môžeme pestovať doma po celý rok a tak si zabezpečiť prísun vitamínov. Výborne chutí na maslovom chlebíku ( najlepšie domácom), pridáva sa do pomazánok, šalátov, ryže a do hotových polievok. 

Čo obsahuje : vápnik, horčík, železo, B1, C, PP, mangán, karoteonoidy

Liečivé účinky pažítky

  • posilňuje imunitu
  • má dezinfekčné účinky
  • chráni pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva
  • s jej pomocou predchádzame chudokrvnosti
  • pomáha pri vysokom krvnom tlaku
  • odstraňuje z čriev parazity

Pažítka je zaujímavou bylinkou aj pre deti. Skúste im ňou dozdobovať jedlá, prípadne si ju s nimi zasaďte. Budú mať z toho radosť a bude im aj viacej chutiť.

 Petržlen

Petržlen patrí u nás medzi bežne pestovanú koreňovú zeleninu. Ukrýva v sebe látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Môžeme ho použiť do polievok, v omáčke, ale výborné je aj pyré z petržlenu. Veľkú zásobu vitamínov má aj petržlenová vňať, ktorá ak skonzumujeme denne 2- 3 stonky s listami denne, doplníme tak do tela množstvo vápnika. 

Čo obsahuje : vitamín C,B, A, betakarotén, vápnik, kremík, horčík, železo, kyselinu listovú, PP.

Liečivé účinky petržlenu

  • podporuje chuť do jedla
  • pomáha pri chorobách pečene
  • má diuretický účinok ( odvodňuje)
  • výborný pri liečbe anémie ( chudokrvnosti)
  • je to afrodiziakum
  • čerstvou pohryzenou vňaťou odstránime zápach z úst ( aj po konzumácii cesnaku)
  • má bieliace účinky ( odvarom sa umývajú pehy, starecké škvrny)
  • posilňuje srdce
  • pomáha pri vysokom tlaku

Petržlenové víno na posilnenie srdca:

Dáme variť 10 stoniek petržlenovej vňate aj s listami do 1 litra bieleho alebo červeného prírodného  vína a pridáme 2 PL vínneho octu. Na miernom ohni varíme 10 minút. Potom odstavíme, pridáme 300 g pravého včelieho medu a varíme ešte 5 minút. Horúce nalejeme do sklených fliaš. Denne užívame 2- 3 PL vína. Pomáha pri miernych slabostiach srdca. ( Maria Treben - Zdravie z Božej lekárne).

Špenát

Špenát ľudia buď milujú alebo ho priam neznášajú Často som počula vetu ,,nemám rád/a špenát lebo ma ho nútili jesť keď som bol/a malý/á. O špenáte sa tradovali reči, že má veľa železa, preto ho treba jesť. Toto tvrdenie bolo vždy trocha prehnané ,no napriek tomu má špenát množstvo významných účinkov pre naše zdravie a zvlášť pre dospievajúce deti.

Čo obsahuje : množstvo vápnika - (kosti, zby nervy), karotény, vlákninu - ( čistí a detoxikuje črevá ), železo, kyselinu listovú, draslík - (odvodňuje), biotín -(krása pleti, vlasov, nechtov),vitamín E - (zrak, srdce), niacín - vitamín B5 ( bunky, srdce, dobrý spánok ), horčík ( srdce, svaly) a vitamín A.

Liečivé účinky špenátu

  • upokojuje nervy, posilňuje mozgovú činnosť
  • pomáha pri slabom zraku
  • prispieva ku krásnej pleti, vlasom, nechtom
  • aktivizuje tvorbu kostí
  • podporuje zdravú krvotvorbu, okysličuje naše bunky
  • pomáha pri redukcii nadváhy - odvodňuje
  • odstraňuje únavu a zlepšuje náladu
  • pomáha pri nedostatočnom trávení
  • zlepšuje funkciu svalov, posilňuje srdce

Dávnejšie sme špenát mohli kúpiť v obchode iba zmrazený, teraz sa hojne predáva aj čerstvý vážený, hlavne na trhoviskách. Moja rodina ho veľmi obľubuje, pretože je chutný a dá sa pripraviť ozaj za chvíľku.

Môj recept na super špenát

500 g váženého čerstvého špenátu umyjeme , dáme do hrnca, podlejeme troškou vody, osolíme, prikryjeme a necháme spariť asi 5 minút. Jeho množstvo sa po sparení pomerne zmenší. Potom pridáme jednu šľahačkovú smotanu ( môže byť aj mlieko), v ktorej rozhabarkujeme 2PL hladkej múky. Vlejeme do špenátu, pridáme 2 ČL mletej papriky, 1 PL olivového oleja, 1PL pomrvenej majoránky a 5 strúčikov lisovaného cesnaku. Chvíľočku povaríme a vypneme. Podávam ho s varenými zemiakmi a volským okom. Chutí naozaj výborne, vyskúšajte. 

Tekvica

Tekvica sa pestuje u nás od dávna a  teší sa u záhradkárov veľkej obľube. Poznáme veľké množstvo odrôd tekvíc rôznych veľkostí, farieb, tvarov. Niektoré tekvice dorastajú do obrovkých veľkostí a vážia niekoľko desiatok kilogramov.Skrývajú v sebe veľkú dávku vitamínov a minerálov, ktoré by sme nemali podceňovať. Z tekvíc sa využívajú aj semená, ktoré majú veľký obsah zinku a  kvalitných nenasýtených kyselín a odporúčajú sa konzumovať pravidelne. Hlavne muži by sa vyhli problémom s prostatou, ak by denne pojedali semená tekvice! Semená obsahujú aj takmer všetky stopové prvky, množstvo vitamínov, biologicky aktívne fosfáty, ktoré nám dodávajú energiu. Kto chce ostať štíhly, krásny a mladý, mal by konzumovať semená tekvice.

Ja vo svojej kuchyni využívam tekvicu veľmi často a to odrody na omáčku, polievku, na pečenie . Z krásnej a zdravej odrody Hokaido si môžete uvariť lahodnú krémovú polievočku, ktorá je v súčastnosti veľmi obľúbená. Ak tekvicu pečiem, nakrájam ju aj so šupou na kusy, potriem olivovým olejom, posypem provensálskymi bylinkami, posolím a upečiem do zlatista. Je to lahôdka, zdravá, nízko kalorická a zasýti .

Čo obsahujú : dužina obsahuje množstvo vlákniny, ( vláknina pomáha odbúravať tuky, toxíny, kyseliny), všetky vitamíny, meď, horčík, železo, draslík, karotény, kyselinu pantoténovu, thiamín, riboflamín.

Liečivé účinky tekvice

  • zbavuje telo toxínov, podporuje trávenie
  • silná antioxidačná ochrana
  • znižuje riziko vzniku rakoviny
  • znižuje hladinu tukov v krvi
  • pomáha pri chudnutí
  • pôsobí močopudne, pomáha pri problémoch s obličkami
  • pomáha pri ochoreniach prostaty
  • posilňuje imunitný systém
  • zásobuje nás veľkou dávkou vitamínu A

Vedeli ste, že aj melóny, ktoré sú z rodu tekvicovitých patria medzi zeleninu, aj keď na pultoch v obchodoch sa nachádza medzi ovocím? V lete nás dokážu skvele nasýtiť a osviežiť a k tomu dodať do tela vypotené tekutiny. Obsahujú betakarotén a množstvo draslíka. Pôsobia močopudne.

Zázvor

Zázvor alebo tiež ďumbier je podľa mňa veľmi účinným prostriedkom pri prechladnutí , chrípke ale aj únave. Tento koreň zaujímavého tvaru je už na našich pultoch dostať takmer celý rok. Tak skúste prv, než siahnete po liekoch siahnuť na zdravý zázvor. Jeho chuť je síce dosť špecifická - pikantná a niektorí si musia na ňu dlhšie zvykať. Túto chuť spôsobujú rôzne esenciálne oleje.

Čo obsahuje: antibakteriálne látky, vitamíny, všetky aminokyseliny, éterické oleje

Liečivé účinky zázvoru

  • má antibakteriálne účinky
  • podporuje chuť do jedla, pomáha pri trávení
  • znižuje nevoľnosť
  • pomáha veľmi účinne pri chrípke a chorobách z prechladnutia
  • prevencia proti rakovine
  • podporuje látkovú výmenu
  • zahrieva organizmus, preto je vhodné ho využívať hlavne v zime
  • riedi krv
  • odstraňuje únavu, vyčerpanosť
  • stimuluje krvný obeh
  • odstraňuje kŕče a bolesti

Recept na zázvorové znovuzrodenie

Zázvor nakrájame na plátky alebo nahrubo nastrúhame, pridáme med, škoricu, šťavu z citrónov. Prikryjeme a môžeme v chlade skladovať aj 1-2 mesiace. Denne odporúčam aspoň 2 čl ako prevenciu, pri ochorení 3-4 čl. Vyskúšajte ako dokáže tento zázvorový liek z prírody zatočiť s chorobami a ako vás dokáže znova postaviť na nohy.

 

 Zemiaky 

Zemiaky patria medzi našu rozšírenú poľnohospodársku plodinu, ktorá bola zdrojom obživy hlavne v chudobných povojnových rokoch. Ľudí zasýtila a dodala im energiu k práci a posilnila ich organizmus. Existuje množstvo odrôd zemiakov. Tie pôvodné k nám prišli z Južnej Ameriky. Pri nákupe vyberáme skôr menšie zemiaky, nemusia obsahovať toľko škodlivín ako veľké kusy. Zemiaky by sa mali konzumovať čo najčastejšie so šupkou ( napríklad pečené), v nej sa totiž nachádza veľa vitamínov. Zemiaky nikdy nekupujeme, ak majú zelenú farbu a pozor dávame aj na ich skladovanie. Na svetle rýchlo ozelenajú a vtedy sa v nich začína produkovať rastlinný jed solanín!  Takéto zemiaky nikdy nekonzumujeme. Zemiaky kupujeme skôr od farmárov a trhovníkov.

Čo obsahujú : minerály, stopové prvky, škrob, vápnik, sodík, draslík ( odvodňuje), horčík, fosfáty, vitamíny skupiny B, niacín, kyselinu listovú, Vitamín C, vysoký obsah vlákniny, kvalitné sacharidy. Obsahujú málo kalórií a veľa nutričných látok.

Liečivé účinky zemiakov

  • odvodňujú a regulujú hospodárenie organizmu s vodo
  • podporujú našu mentálnu sviežosť
  • regulujú trávenie
  • odkysľujú organizmus
  • posilňujú srdce, krvný obeh
  • podnecujú zdravý rast u detí
  • stimulujú produkciu hormónov
  • regulujú trávenie
  • pomáhajú zabezpečovať transport živín do buniek
  • pomáhajú pri raste kostnej drene
  • pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku 

Zemiaky by mali často obohacovať náš jedálny lístok, dodajú nám množstvo energie. Môžeme ich pripravovať na rôzne spôsoby - varené, pečené, v polievkach, omáčkach, ako pyré, zapečené. 

Zemiaky, ale ostatné ľuľkovité ( paradajky, baklažán, papriku), by mali obmedziť iba ľudia, ktorí majú problémy s kĺbmi a reumatické problémy.

Návrat k jednoduchej strave : Množstvo civilizačných ochorení vzniká na základe toho, že sa odkláňame v stravovaní od jednoduchej, prirodzenej a surovej stravy. Skúsme si zobrať príklad od našich starých rodičov. Konzumovali zemiaky s tvarohom, kyslou kapustou, smotanou, kyslým mliekom, so strukovinami. Vyskúšajte sa 1-2 týždne ,,jednoducho stravovať,, a sami posúďte, aký to má na vaše zdravie vplyv.

Žerucha

Žerucha siata patrí medzi výnimočne zdravé kuchynské bylinky. Má zvláštnu mierne pikantnú aromatickú chuť. Obsahuje množstvo vzácnych živín a prospieva preto nášmu zdraviu. Ja si žeruchu doma pestujem takmer celý rok. Semienka nasypem do misky, v ktorej je navlhčená vata. Každý deň trošku polejem. Už za 2 dni začnú vykúkať klíčky a do 5 - tich dní sa môžete tešiť zdravým rastlinkám, ktoré sa strihajú nožnicami a hneď konzumujú. Najlepšia je žerucha surová na maslovom chlebe, v pomazánkach, podobne ako pažítka. Podľa českého liečiteľa Jiřího Janču by  mali žeruchu konzumovať hlavne ľudia s poruchami štítnej žľazy.

Čo obsahuje : vitamín, C, E, zinok, železo, vápnik, draslík, karotény, kyselinu listovú, jód.

Liečivé účinky žeruchy

  • lieči anémiu ( chudokrvnosť)
  • je močopudná
  • lieči rôzne katary a infekčné ochorenia ( chrípka, kašeľ, nachladnutia)
  • obsahuje jód , výborná pri poruchách štítnej žľazy
  • šťava zo žeruchy podporuje rast vlasov ( vtierať do pokožky)
  • poskytuje antioxidačnú ochranu
  • znižuje riziko rakoviny
  • lieči ekzémy

  

 

 

 

 

 

 

 

Túto rubriku ako aj ostatné budem dopĺňať o nové poznatky, recepty a novinky

 

 

 


 

 

 

 

 

 

  


 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

autoimunitne choroby

(tana, 13. 5. 2017 15:18)

článok je velmi pekne napisany,osobne si vsak myslim ze na niektore ochorenia jednoducho strava nema vplyv..trpim auimunitnym ochorenim,ktore mame vsetci v rodine aj ked sa stravujem v porovnani s ostatnymi clenmi rodiny dost zdravo,akosi mi nepomaha)

Re: autoimunitne choroby

(virtue, 19. 6. 2017 13:17)

Dobry den. Strava je velmi dolezitym prvkom v oblasti udrzania si zdravia , ale aj v oblasti liecky, ale samozrejme vsetko so vsetkym suvisi. Velmi dolezita je psychika, to, ako clovek vnima zivotne situacie, ako dokaze zvladat problemy , ako sa vie postavit k zivotu, jeho myslienky a pocity. Mozeme sa pozeraz na svet pozitivne alebo negativne....Hladat len chyby a nedostatky, alebo byt vdacny za to, co mame. Dalej je dolezity aj zivotny styl a vztahy. To vsetko moze ovplyvnit nase zdravie.

pitie šťavy z hlávkovej kapusty

(Anna , 3. 12. 2016 20:02)

dobrý večer , prosím Vás o informáciu, či šťava z čerstvej kapusty pomáha pri liečbe Helikobaktera a či môžem uložiť šťavu z večera do rána do chladničky a či ju musím piť len nalačno, ďakujem

Re: pitie šťavy z hlávkovej kapusty

(virtue, 19. 6. 2017 13:07)

Dobry den, stava je vhodna aj pri tomto ochoreni a mozete ju max. 3 dni držať v chladnicke.

super clano k

(marian, 6. 1. 2016 8:25)

zabudol som doplnit ze v clanku mi chyba por

Re: super clano k

(Virtue, 20. 1. 2016 12:35)

dakujem za radu, posnazim sa doplnit

super clanok

(marian, 6. 1. 2016 8:20)

clanok je velmi prospesni, hlavne teraz na zimu,kedy ludia zacinaju viac jest maso lebo si zeleninu neuskladnili amusia jej viac kupovat prave v zime preto ludia hodne priberaju na vahe